Tanıtım videosunu göremeyiyorsanız tıklayınız.
Adalet alanı altında yer alan Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisinde yer alan tüm mahkemelerdeki yazı işlemleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlüler ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Dallar
Okulumuzun Adalet alanında;
YÜKSEK ÖĞRETİM AVANTAJLARIMIZ
Dikey Geçiş
Adalet Bakanlığına bağlı birimlerde, Yargıtay, Danıştay, Bölge İdare Mahkemelerinde ve Seçim Kurullarında; İdari işlemler, seçim, personele yönelik işlemler ile teftiş denetim yazışmalarını yapan, savcılık kalemi ve mahkeme kalemi dava dosyaları, dosyalama ve arşivleme işlemlerini yürüten ve bu görevleri belirli bir süre içerisinde ve kendi başına yapan nitelikli kişidir.
Analiz yeteneği, Basit bilgisayar ve yazıcı tamirini yapabilmek, Bilgisayar bilgisi, Büro araç ve gereçlerini kullanma bilgisi, Dil bilgisi ve imla kuralları bilgisi, Dinleme yeteneği, Dosyalama ve arşivleme bilgisi, Düzgün diksiyon, Ekip ve ortaklaşa çalışabilmek, Genel hukuk bilgisi, Hitap etme yeteneği, İletişim yeteneği, İnternet kullanım bilgisi, İşbölümüne göre hareket edebilmek, İşyeri çalışma prosedürleri bilgisi, Mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, Mesleki paket programları kullanma bilgisi, Mevzuat bilgisi, Ofis programları kullanma bilgisi, On parmak klavye kullanma yeteneği, Öğrenme yeteneği, Öğretme yeteneği, Problem çözme yeteneği, Protokol kuralları bilgisi, Resmi yazışma kuralları bilgisi, Veri güvenliğini ve yedeğini sağlayabilme bilgisi, Yargı teşkilatının yapısını bilmek, Yargının işleyişini bilmek.
Çalışkan olmalı, Dikkatli ve pratik olmalı, Dürüst olmalı, Düzenli olmalı, Görgü ve nezaket kurallarını bilmeli, Grup ve ortak çalışması yapabilmeli, Güler yüzlü olmalı, Güvenilir olmalı, Hoşgörülü ve iyimser olmalı, İnsan ilişkilerine özen göstermeli, İnsan ilişkilerini bilmeli, İşyeri çalışma disiplini ve prensiplerine uymalı, Mesleğini sevmeli, Meslek ahlakına sahip olmalı, Meslek etiğine sahip olmalı, Özverili olmalı, Sabırlı olmalı, Sır tutabilmeli, Sorumluluk sahibi olmalı, Temsil ettiği kurumun bilincinde olmalı, Verimli olmalı ve Yeniliklere açık olmalıdır.
İş yoğunluğu yüksek olan, ilgili adalet alanlarında her zaman ihtiyaç duyulan ve sürekliliği olan bir meslektir. Yazı işleri müdürü, şube müdürü, icra müdür ve müdür yardımcısı ve şef unvanlarında kariyer yapabilirler. Bunların dışında daha üst düzeyde kariyer yapılabilecek bir meslek değildir.
Devlet Memurları Kanunu, Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Kalem Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Hukuk Ve Ticaret Mahkemelerinin Yazı İşleri Yönetmeliği, Hâkim ve Savcılar Kanunu, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu, İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu Nizamnamesi, Tebligat Kanunu, Tebligat Tüzüğü, Türk Ceza Kanunu, Vergi Usul Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülakat, Atama ve Nakil Yönetmeliği, Suç Eşyası Yönetmeliği, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu
Yargıtay Üyesi, Danıştay Üyesi, Mahkeme Başkanı, Hakim, Cumhuriyet Savcısı, Noter, Yazı İşleri Müdürü, İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İdare Müdürü, Şef, Mübaşir, Hizmetli, Hemşire, Doktor, Öğretmen, Şoför, Avukat, Bilirkişi, Nüfus Memuru, Polis, Jandarma, Maliye Memuru, Banka Servis Elemanı, Teknisyen, Psikolog
Yazman, Katip, Yazıcı (Başkatip)
Büro ortamında sürekli dosyalarla çalışıldığından dikkat edilmezse enfeksiyonel ve alerjik rahatsızlıklar oluşabilir. Masa başında ve bilgisayar karşısında oturulduğundan ergonomik koşullar sağlanamazsa omurga rahatsızlıkları, göz rahatsızlıkları ve eklem rahatsızlıkları riski vardır. Strese bağlı sinirsel rahatsızlıklar ve damar hastalıkları da oluşabilir.
Zabıt katibi çalıştığı mesleğe yönelik mevzuatı, görevlerini ve görevlerin uygulanışını bilmek zorundadır. mesleğin gerektirdiği en önemli özellikler bilgisayar bilmek, daktilo ve on parmak klavye kullanabilmek olarak sıralanabilir. Çalıştığı kurumda kullanılan bilgisayar yazılımını kullanabilmek, Basit düzeyde bilgisayar bilgisi, yazıcı ve daktilo hatalarını tamir edebilmek başlıca vasıfları arasındadır. Ayrıca diğer büro araç ve gereçlerini kullanabilmeli, resmi yazışma kurallarını çok iyi bilmelidir.
Bunların yanında kendini sürekli geliştirebilmeli ve iş ilişkilerini çok iyi yürütmelidir.
Bu meslekte çalışkan ve düzenli olmak, sır tutabilmek, güvenilir olmak, sorumluluk sahibi ve ileri görüşlü olmak özel bir önem arz eder. Diğer yandan grup çalışması yapabilmeli, sosyal yönden iyi bir iletişim kurabilmeli, nezaket, görgü ve protokol kurallarına uymalıdır.
Görevlerinin gereklerine göre hizmet içi eğitim verilir.
Şartları uyanlara görevde yükselme eğitimi ve imkânları sağlanır.
Adalet Meslek Yüksek Okulu veya Fakülte Mezunu olanlar görevde yükselme sınavına girerek, şef, yazı İşleri Müdürü, şube müdürü olabilirler.
Anadolu Üniversitesi - Adalet Meslek Eğitimi Yüksek Okulu Protokol gereği ön lisans tamamlama imkânı vardır.
Büro ortamları açık ve kapalı büro şeklindedir. Çalışılan bürolarda çalışan kişi sayısı fazla ve büro ortamı genellikle küçük boyutlardadır. Dosya ve klasör kullanımından dolayı sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. İş yükü ağır ve yoğunluğu fazla olduğu için mesai saatleri dışında da çalışmayı gerektirir. Sorumluluğu ön planda olan bir iştir.
Adalet alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
Adalet Bakanlığına personel alımında (zabıt katibi,ceza infaz memuru ve diğer personel alımında) Adalet Meslek Lisesi öğrencilerine öncelik tanınacak
Cumhuriyet Başsavcılıkları
İlk Derece Mahkemeleri ( Hukuk ve Ceza Mahkemeleri)
Bölge Mahkemeleri (Bölge Adliye , Bölge İdare)
İdare ve Vergi mahkemeleri
Yüksek Mahkemeler ( Yargıtay , Danıştay, Anayasa Mahkemesi) ve Yüksek Seçim Kurulu
İcra Daireleri
Denetimli Serbestlik Müdürlükleri
Avukatlık Büroları
Noterlikler
Açık ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri
Özel güvenlik şirketleri
Bankalar ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanları, takip birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.
Uluslararası Standart Meslek Sınıflama Sistemi ( ISCO 88) : 3432
Uluslararası Eğitim Standartları Sınıflaması ( ISCED 97)
Adres:
Battalgazi Mahallesi Çeşmeli Caddesi NO 2 Melikgazi / Kayseri
Telefon
352 225 0232